Verhalen in de zorg
 
Portretten van gewone mensen met bijzondere verhalen

Hoezo huisartsentekort? Het kan ook anders

Emmercompascuum: een dorp in de Veenkoloniën, gebouwd langs kanalen en wijken en omringt door langgerekte akkers. In dit weidse landschap staat aan de rand van het dorp een aantal portacabins. Deze portacabins vormen het tijdelijke onderkomen van de huisartsenpraktijk van Bert Jan ten Hoor. Een man die het lef heeft te experimenteren met vernieuwende taakopvattingen.

Het is 2012 als twee huisartsen in Emmercompascuum hun solopraktijken willen beëindigen en opvolging zoeken. Die zoektocht mislukt door het huisartsentekort en het gebrek aan enthousiasme voor een job in Zuidoost Drenthe. Dan komt Huisartsenzorg Drenthe (HZD) met het voorstel de beide praktijken samen te voegen. Op dat moment komt Bert Jan ten Hoor in beeld. “Ik zie mogelijkheden voor deze plek om totaal anders te gaan werken dan we tot nu toe doen in ons huisartsenpraktijken. Kansen om te vernieuwen en als huisarts een praktijk met 6000 patiënten te runnen.”

Anders kijken

Hij wil deze vernieuwende praktijk samen opzetten met Harold Zwart als praktijkmanager. “Harold is een goede vriend en heeft veel internationale ervaring in de gezondheidszorg. Hij is degene die alle zakelijke aspecten van de praktijk regelt zodat ik mij kan concentreren op het medische deel.” Maar ook als het zakelijke deel is geregeld, vormen 6000 patiënten een te grote populatie voor een huisarts alleen. Daarom besluit hij anders te kijken. “Ik vroeg me af wat de vragen zijn van patiënten en of ze voor het antwoord altijd een huisarts nodig hebben. In de praktijk is dat meestal niet het geval en kan een physician assistent of een praktijkverpleegkundige de vraag uitstekend beantwoorden. En zo werken we hier in de praktijk nu met een team dat bestaat uit een huisarts, drie physician assistants, een diagnostisch fysiotherapeut, drie praktijkverpleegkundigen, een sociaal psychiatrisch verpleegkundige, een diëtist en een haptotherapeut. In dit proces van samenwerken spelen de assistenten een cruciale rol want zij zijn verantwoordelijk voor de triage.” 

Anders werken

Patiënten wennen er snel aan dat ze geen vaste zorgverlener hebben, maar dat hun vraag bepaalt met wie ze een afspraak krijgen. Ze ervaren het als positief dat ze in dit centrum met meer vragen terecht kunnen dan in een traditionele huisartsenpraktijk. Ook het team is snel gewend aan de nieuwe  manier van samenwerken. “Zo’n breed team is heel inspirerend, je leert van elkaar en houdt elkaar scherp. Zelfkritiek en het reflecteren op je eigen handelen is daarbij heel belangrijk. Zo hebben we wekelijks gesprekken met elkaar waarbij we eerst vragen naar een casus die goed ging en vervolgens met elkaar een casus onderzoeken waarover mensen vragen hebben. Op deze manier helpen we elkaar om niet alleen te groeien in het vakgebied, maar ook als persoon.”

Anders bouwen

Bert Jan en Harold willen met hun praktijk zichtbaar aanwezig zijn in Emmercom- pascuum en hebben vergevorderde plannen voor een nieuw gezondheidscentrum in de dorpskern. “Ik droom van een transparant pand waar mensen zich welkom voelen en waar veel verschillende disciplines toegankelijk zijn. Met dit pand willen we positief bijdragen aan het dorp en onze betrokkenheid laten zien. Dat doen we bijvoorbeeld door de handbalvereniging en het zwembad te sponsoren en die sponsoring ook als verplichting op te nemen voor andere huurders van ons pand. Zo krijgen we een groep mensen die positief betrokken zijn bij het dorp en daaraan een wezenlijke bijdrage willen leveren. En zo kunnen we met elkaar van betekenis zijn voor de inwoners van dit mooie dorp Emmercompascuum in de Veenkoloniën.”

 

Dit portret van Bert Jan ten Hoor maakt onderdeel uit van een serie portretten van inspirerende eerstelijnszorgaanbieders die ik heb geschreven in opdracht van Progez.

Terug
Delen

De kracht van verhalen

Op het werk, in de supermarkt en bij het kampvuur vertellen we elkaar verhalen. Zo raken onze levens aan elkaar. Groots en meeslepend of schijnbaar eenvoudig en alledaags. 

Ontdek waarom verhalen zo krachtig zijn....

-->